Prepac... aj ja sa mylim...

Září 2008

zaujiimave LoooL =D

16. září 2008 v 16:20 | super-baba

Nic zaujimave ani nove neni...

Toto je na KECANIE!

ToTo Je Na KeCaNiE!!!


Harry Potter?

16. září 2008 v 16:18 | super-baba |  Vtipy
Ako zistíš, že to s Harrym preháňaš?
  • Svojho najmenej obľúbeného profesora voláš Snape.
  • Keď ti na obrazovke nabehne oznam, že máš poštu, začneš zháňať Hedvigu.
  • Na Vianoce si praješ iba jeden darček - najnovší Nimbus.
  • Vždy keď zasvietiš svetlo v izbe skríkneš "Lumos!"
  • Každého, koho stretneš, zaradíš do jednej z fakúlt.
  • Máš popáleniny, pretože si sa snažil prejsť cez ohnisko.
  • Ideš k lekárovi so zlomeným nosom, pretože si chcel prejsť stenou medzi nástupišťami 9 a 10.
  • Zbieraš sviečky.
  • Pozeral si seriál Skutočná láska, pretože tam hrali dvaja herci z Harryho Pottera.
  • Všetky svoje zvieratá pomenovávaš podľa postáv z Rokfortu.
  • Vieš, že Harryho narodeniny sú 31.júla 1980, Hermionine 19.septembra 1979 a Ronove 3.marca 1980 napriek tomu, že to nikdy v knihách nezaznelo.
  • Hneď si ideš kúpiť najnovší Slovník Slovenského jazyka, pretože doň pridali slovo mukel.
  • Vyhodili ťa z kina, pretože si stál na sedadle a hádzajúc topánku na plátno vykrikoval: "TOTO SA V KNIHE NESTALO!"
  • Dookola rozprávaš o premiestňovacej licencii a tvoji priatelia si myslia, že hovoríš o autoškole.
Ako naštveš Voldemorta?
  • Spýtaj sa ho, prečo aj on nemá takú cool jazvu ako Harry.
  • Zobuď ho pesničkou "I will survive..." od Arethy Franklin.
  • Zobuď ho sarkastickým pozdravom: "Dnes vyzeráte fakt hrozivo, pane!"
  • Spýtaj sa ho, kedy sa naposledy kúpal.
  • Volaj ho iba Ten-Čo-Nechal-To-Dieťa-Žiť.
  • Buď veselý/á.
  • Skúšaj ho učiť grimasy s ústami.
  • Spýtaj sa ho: "Mal si niekedy vôbec priateľku?"
  • Zjedz jeho hada a objednaj aj jemu nejakého.
  • Búchaj ho každú chvílu do chrbta a vždy povedz: "Komár!"
  • Povedz mu, že je iba postava z knihy a nikdy neuskutoční svoje plány.
  • Upozorni ho, že jeho osud je v rukách J.K.Rowlingovej.
Ako sa stať SMRŤOŽRÚTOM?
  • Volať Voldemorta "Temný Pán", najmä v spoločnosti ministra mágie a pracovníkov ministerstva.
  • Nakresliť si smrťožrútsky znak na predlaktie ľavej ruky a nosiť čo načastejšie krátky rukáv.
  • Nosiť kapucňu, véééľmi veľkú.
  • Vraždiť každého koho stretneš kliadbou Avada Kedavra.
  • Podobať sa na toho slizkého z obrázku.
  • Mať v škole partiu, ktorú si nazvete Slizolin.
  • Kričať na JKR: "TY KEĎ ZABIJEŠ TEMNÉHO PÁNA, TAK SKONČÍŠ AKO ON V TVOJEJ KNIHE!"
  • Vymýšľať si rôzne hlúpe kliatby.
Ako zistíš, že tvoj známy je čarodejník?
  • Keď vstúpi do miestnosti, zjaví sa za ním kúdol fialového dymu.
  • Spýtate sa: "Myslíš, že trávnik sa hýbe?" A on sa začne hýbať.
  • Chytia ho, ako kradne mloka.
  • Vie premeniť kov na zlato, ale smeti stále nevynáša.
  • Oblieka si krikľavé, trblietajúce sa saténové šaty, a vy sa len modlíte, aby čarodejníkom naozaj bol.
  • Obľúbená elektronika: značka Čar.
  • Haloween považuje za amatérsku noc.
  • Má len 12, no randí s Gwyneth Paltrow.
  • Jeho úloha zjedla psa.
  • Nájdeš ho v kúpeľni, ako si leští prútik.

kraasne obraazky

16. září 2008 v 16:17 | super-baba
----------$$$b.-------------------------------ue$$$$$$$$$F
----------$$$$$$u.------------------------u$$$$$$$$$$$$$'
---------J$$$$$$$$$eu-------------------.e$$$$$$$$$$$$$$$
---------$$$$$$$$$$$$$c.--------------.d$$$$$$$$$$$$$$$$'
-------J$$$$$$$$$$$$$$$u-----------u$$$$$$$$$$$$$$$$$"
-------.$$$$$$$$$$$$$$$$$$.----.,,uu,,.`""?$$$$$$$$$$$"
------!$$$$$$$$$$$$$$$$$$$.:d$$$$$$$$$$$$$e`"$$$$$$"
-------!$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$`$$$$$$$$$$$$$$$$$u"?""
-------`$$$$$$$$$$$$$$$$$$$Fu$$$$$$$$$$$$$$$$P"?
--------"$$$$$$$$$$$$$$$$$"u$$$$$F"??$$$$$$$'d$$:
---------"$$$$$$$$$$$$$$F'u$$$$$`e$$$$$$$$$F3$$$U
-----------""????????$$"u$$$$$$V$$$$$$$$$$$U3$_ $:
---------------------.e$$$$$$$$$$$$T--$$$$$$$'ySSp=.
---------------------?$$$$$$$$$$$$CCce$$$$$$f<$$$$:$$u
---------------------`$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$b"?FFFj$$$h
----------------------?$$$$$$$$$$$$$b"?V$$$$$$$$??d$$$$:
----------------------`$$$$$$$$$$$$$$$$eu."""".u$$$$$$$
-----------------------`$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$?I$$$$$"
------------------------`$$$$$$$$$$$$$$$$$$?ICe$$$$$$F
--------------------------?$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$F
---------------------------"$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
-----------------------------?$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$`
-------------------------------?$$$$$$$$$$$$$$$$$P"
-------------------------------c,."??????????"?;ue!
-------------------------------?$$$$bcececdd$$$$$$U
-------------------------,e$$$$$u-?$$$$$$$$$$$P??Ie.`$bu
----------------------ue$$$$$$$$$U-"??????CCCed$$$$f-"$$$e.
-------------------.e$$$$$$$$$$$$F-:$$$$$$$$$$$$P";uu-?$$$$$u
-----------------.$$$$$$$$$$$$$$F'.C????????"?;uc$$$$:-?$$$$$$u
--------------.e$$$$$$$$$$$$$$$"-u$$$$$$$$$$$$$$$$$?"C.-?$$$$h
------------,e$$$$$$$$$$$$$$P"--c$$$$$$$$$$$$??"?;c$$$$:-?$$$$P"
-------.u$$$$$$$$$$$$P"-----e$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$P??e$$?$$$$:
-----.$$$$$$$$$$$P"`-------u;`"???$$$$$$$$?????";cd$$$$$$$------""" -----$$$$$$PF""-----------u$$$$$bbcecececedd$$$$$$$$$$$?"uWllllll
----------------------------d$$$$$$$$$?--"?$$$$$$-------u$$$$$$$$$
------------------------"$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$PFFFF";;c$$
-----------------------$$be;???????$$$$$$PFF???";;;cedddd$$$$$T
-----------------------"$$$$$$$$bbeeeeeeeedddd$$$$$$$$$$P"C
-------------------------C"??$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$PF"?;ed$'
-------------------------"$beu;??"??????????"??C;ced$$$PPPF'
---------------------------"??$$$$$$$hhhh$$$$$$$$PFF;Ud"
-----------------------------=u `??""???????CCUeeW$$P"
--------------------------------$$$$We.."?$$$$$$$P"
-------------------------------. ?$$$$$$$e."""`
-----------------------..,,,,u$$e. ?$$$$$$$$u--.eeeu
-------------------e$$$$$$$$$$$$$"---"$$$$$F u$$$$$$$
------------------!$$$$???????"--------?$$$ $$$$$$$$$
------------------`$$$$$$$$$$eu---------$$FU$$$$$$$$'
-------------------"$$$$$$$$$$"---------$$$$$$$$$$F
---------------------""?????"'----------$$$$$$$$"

clickni

16. září 2008 v 16:13 | super-baba |  navstevna kniha

Piis sem co si myslis a mozes si aj zaujimavo pokecat s kamosmi!


Strasne zaujimave! =

16. září 2008 v 16:12 | super-baba |  testy

Urob si nasledujúci test. Drž sa instrukcii a pracuj čo najrychlejšie. Nikdy nečítaj nasledujúcu otázku skôr, než zodpovieš tu predtým. Odpovede nemusíš písať, len si ich "mysli".

Budeš prekvapený (-á)!!!!!!!
ŠTART:
Koľko je?:
15+6?
3+56?
89+2?
12+53?
75+26?
25+52?
63+32?
Zacina to byt ťažké? Teraz to nevzdávaj, si skoro na konci!
123+5?
RÝCHLO! POVEDZ NEJAKÉ NÁRADIE A FARBU! PRVÉ, ČO ŤA NAPADNE!
Choď až dole!
Ešte kúsok!
Ešte kúsiček!
Myslel /a si na červenú a kladivo, že ?
Ak nie, patríš medzi 2% ľudí, ktorí majú odlišné alebo až abnormálne myslenie. 98% ľudí odpovie kladivo a červená alebo červené kladivo. Ak tomu neveríš, skús dať test ľuďom okolo. Uvidíš.... =o)

toto nezvladnes... =D

15. září 2008 v 17:29 | super-baba |  test o blondinkach

1. Jak dlouho trvala 100-letá válka?

Možnosti: 116 let

99 let

100 let

150 let

Blondýnka využila právo na otázku neodpovídat.

2. V které zemi vynalezli "Panamský klobouk"?

Brazílie

Chile

Panama

Ekvádor

Blondýnka požádala o pomoc publikum

3. Ve kterém měsíci oslavují Rusové Velkou Říjnovou revoluci?

Leden

Záři

Říjen

Listopad

Blondýnka využila právo poradit se po telefonu a zavolala druhou blondýnku.

4. Jaké bylo pravé jmeno Krále George IV. ?

Albert

Georg

Manuel

Jonas

Blondýnka použila nápovědu 50:50.

5. Od kterého zvířete je odvozený název Kanárských ostrovů?

Kanárek

Klokan

Potkan

Tulen

Blondýnka vypadává.

.

.

.

.

.

P.S. Pokud jste se při čtení smáli, tak tady jsou správné odpovědi:

1. Stoletá válka trvala 116 let (1337 - 1453)

2. "Panamský klobouk" vynalezli v Ekvádoru.

3. VŘSR oslavují Rusové 7. listopadu.

4. Pravé jméno Krále George IV. bylo Albert. Král si změnil jméno v roce 1936.

5. Název Kanárských ostrovů souvisí s tuleněm. V latině znamená "Ostrov tuleňů"

Tak co, byli jste moudřejší než blondýnka???? Kolik jste měli správně?


stolovanie =D

15. září 2008 v 16:51

na tomto som sa smiala... viem ze nieje dovod... =D

Táto téma je rozpracovaná na príliš veľa strán v mnohých literatúrach, ja sa pokúsim urobiť aspoň nejaký stručný prehľad o tom, ako by sme sa mali správať pri stole, ako sa robí zasadací poriadok, ako sa čo je, aké poradie je pri podávaní jedál a nápojov.
Stolovaniu celkovo predchádza množstvo príprav. Jednou z najdôležitejších je zasadací poriadok a príprava stola a celkovo miestnosti, kde sa bude stolovať.
Ak si pozveme hostí, musíme poznať aspoň niekoľko hlavných zásad ako našich hostí pri stole usadiť. Hostiteľka a hostiteľ sedia oproti sebe buď za užšími časťami stola, alebo pri širších uprostred. Čestné miesto pre muža je po pravej ruke hostiteľky , pre ženu po pravej ruke hostiteľa (ktorým môže byť v otcovej neprítomnosti aj syn). Obvykle je to miesto oproti dverám, ktorými sa prináša pohostenie (hostiteľka riadi priebeh servírovania očami a malými pokynmi). Pri usádzaní hostí k stolu sa opäť uplatňuje staré dobré pravidlo spoločenskej prednosti: starší majú prednosť pred mladšími, ženy pred mužmi, spoločensky významní pred menej významnými.
Usadzovanie hostí za stôl je vôbec pomerne náročný výkon, pretože hostiteľ musí dbať o veľa ďalších okolností. Striedavo by mali sedieť dámy a páni, vedľa seba by sa nemali ocitnúť ľudia, ktorí majú úplne odlišné záujmy a už vôbec nie ľudia, o ktorých e známe, že sa nezhodnú. Pri obchodných rokovaniach sa nesmie zabúdať na jeho účel a tým, ktorí spolu majú čo prerokovať, treba umožniť, aby mohli byť v kontakte už počas jedla. Zasadací poriadok musí byť premyslený už vopred, aby nedochádzalo k trápnym situáciám. Najjednoduchší spôsob, ako hostí usadiť na ich určené miesta, je uviesť ich ku stolu a ponúknuť im stoličku. pri početnejšej spoločnosti sa dávajú kartičky s menami (prípadne s jedálnym lístkom) pred tanier , pri veľmi slávnostných príležitostiach dostáva pán plánik stola s určením svojho miesta aj s menom dámy, ktorú má uviesť ku stolu. Okrem toho je zasadací poriadok vyvesený.

Po úspešnom zvládnutí zasadacieho poriadku by sme mali zvládnuť aj základné pravidlá prípravy stolovania, t.j. príprava stola, ktorá sa odvíja od toho, aká je daná príležitosť a aké jedlo sa bude servírovať. Miestnosť by mala byť vyvetraná (18oC), primerane osvetlená a hlavne čistá. Pre bežné stolovanie sa obyčajne na stôl dáva farebný obrus s malými obrúskami, ktoré je ľahšie vymieňať. Pre slávnostnejší stôl sa odporúča podložka (plstená alebo deka), aby riad nezvonil a nešmýkal sa, alebo nepoškodil povrch stola. Na podložku sa dáva obrus biely alebo jemne pastelový , naň potom vrchný ozdobný obrus alebo obrúsky .Pestré obrusy sa používajú pri stolovaní vonku, na obed alebo večeru je najlepší biely obrus, na olovrant pastelový. Bufetový stôl sa pokrýva bielym obrusom siahajúcom až po zem, biely obrus sa dáva aj na prípravný stôl - keridon.
Taniere pripravíme podľa potreby - buď iba plytký alebo plytký a hlboký tanier. Ozdobný (klubový) tanier nie je určený na jedlo, ale vyhradzuje miesto pred hosťom. Viac ako dva taniere naraz sa na stôl nedávajú. Vzdialenosť taniera od okraja stola je 2-3 cm. Polievku v šálke (napríklad bujón) dávame na podšálku, pokrytú malou dečkou. Vľavo od taniera patria misky na šalát, vpravo na kompót. Ak sa podávajú čerešne, nesmie sa zabudnúť na tanierik na kôstky.
Príbory ukladáme podľa dvoch pravidiel: na pravú stranu tie pre pravú ruku a naopak (napríklad napravo môže prísť aj vidlička, ktorá sa bude používať ako jediný príbor k určitému jedlu). Druhým pravidlom je postupnosť príborov podľa poradia jedál - najbližšie k tanieru sú príbory, s ktorými budeme jesť najneskôr .
Tak ako počet tanierov neprekročí dva, aj počet príborov je limitovaný číslom tri. Ak je viac jedál, pridáme ďalšie príbory vo chvíli, keď sú potrebné. Vidlička sa kladie zubami nahor, lyžica dnom na stôl. Nôž ostrím k tanieru. Dezertné príbory sa umiestňujú nad tanierom, rúčkami na tú stranu, ktorou rukou budeme jesť. Patrí sem múčniková lyžička, múčniková vidlička, dezertný nôž a vidlička, môže byť aj kávová lyžička.
Papierová servítka zložená do trojuholníka sa dáva pod vidličku, plátenná, jednoducho preložená vľavo od vidličky. Stôl nezabudnime ozdobiť malou vázičkou a pripraviť naň koreničku a soľničku. Soľničiek môže byť aj viac, aby každý mal k jednej voľný prístup. Zásadne nemožno použiť na dosáľanie príbory alebo prsty; preto je najlepšie mištičkové soľničky vybaviť malou špeciálnou lyžičkou.
Poháre na nápoje sa umiestňujú vpravo od taniera, smerom ku stredu stola; najbližšie k tanieru je ten, ktorý sa použije ako prvý. Ak je pohárov viac, môžu sa usporiadať do trojuholníka.
Špáradlá nie sú povinné ( uvádza sa, že vo Francúzsku sa vôbec na stôl nedávajú), ale ak chceme byť pozorní, umiestnime vpravo pred tanier dve špáradlá krížom alebo nádobku so špáradlami na stôl.
K dekorácii stola patrí okrem kvetín (nie však príliš veľkých, aby neprekážali pri výhľade alebo intenzívne voňajúcich) napríklad svietnik so sviečkami (mal by byť aspoň dvojramenný) alebo zelené vetvičky na Vianoce.
Pre každého stolovníka je dôležitý priestor, aby sa necítil stiesnene. Odporúča sa 60-80 cm šírky, stolička sa má dať odsunúť od stola tak, aby sa človek mohol pohodlne postaviť. Pri slávnostnejších príležitostiach s väčším počtom ľudí za stolom je vhodné mať pripravený stôl prikrytý bielym obrusom. Sem sa umiestňujú príbory a nádoby na výmenu, studené pokrmy, kompóty, pečivo atď. Praktická pomôcka je servírovací stolík.
Studený bufet je prikrytý bielym obrusom až po zem a má byť vybavený nielen dostatkom jedla, úmerným počtu hostí, ale aj dostatkom čistého riadu a príborov (môžu byť zabalené do papierových servítok) a jednoduchou výzdobou. Studený bufet by mal byť úpravne usporiadaný a jedlá na ňom aranžované prakticky a pekne na pohľad. Výzor predkladaného jedla je vôbec dôležitou súčasťou každého stolovania. Má byť lákavý, sľubujúci lahodnú chuť - toto očakávanie potom nesmie byť sklamané.

Skôr ako prídu hostia a začne sa podávať jedlo, mali by sme si v skratke zopakovať ešte pravidlá slušného správania pri stole a okrajovo prebrať čo sa ako je.
Ku stolu treba vždy prísť upravený a čistý. Sadá sa k stolu bez hluku, nie tesne ku kraju stola. Počas celého jedla sú ruky nad stolom alebo ľahko položené na okraji - nie však lakte. Lakte sú pri tele, pri jedle sa používa iba dolná časť horných končatín. Hlava je voľne sklonená, sústa sa prinášajú k ústam, nie naopak. Lyžica sa drží palcom hore a polievka sa naberá smerom k sebe. Nevkladá sa do úst celá, iba jej užšia časť. Väčšie sústa sa v polievke krájajú lyžicou, nikdy nie nožom. Chlieb k polievke má byť umiestnený na malom tanieriku vľavo od taniera, sústa sa ľavou rukou odlamujú a vkladajú priamo do úst. Lyžica sa po dojedení ukladá do taniera rúčkou vpravo.

Nôž a vidličku držíme za hornú časť rúčky s koncom opretým v dlani medzi prostredníkom a palcom, chrbtom hore, šikmo k tanieru. Nôž sa nemá vzďaľovať od taniera, vidlička sa dvíha k ústam chrbtom hore, ak ňou nenaberáme sypké potraviny (zeleninu, rezance). Nôž nepatrí nielen do polievky, ale ani do úst. Dôležité je umiestnenie príboru pri prerušení jedla a pri dojedení (krížom, rovnobežne). Mľaskanie, srkanie, hlasné cinkanie príborom o tanier, hovorenie s plnými ústami a akákoľvek hlučnosť pri stole nie sú prípustné. Ak sa chceme počas jedla trochu napiť, treba si utrieť ústa servítkou. Navyše by sme mali vedieť, že hostiteľka (hostiteľ) je obslúžená(ý) ako posledná(ý) zo žien (mužov), pokyn k jedlu dáva hostiteľka (prvá si sadá k stolu a prvá začína jesť), keď majú všetci hostia jedlo pred sebou, hostiteľ rozloží svoj obrúsok na kolená a zaželá ostatným hosťom dobrú chuť. Nech už pri stole obsluhuje ktokoľvek (pri priateľských stretnutiach to býva obyčajne hostiteľka, ktorej prípadne niekto pomáha), nedopustí, aby hostia (tí by to tiež mali vedieť) skladali prázdne špinavé taniere na seba na stôl. Prázdne taniere sa berú sprava, nové (čisté alebo plné) sa podávajú zľava. Keď sa hostia obsluhujú sami, je ich povinnosťou ponúknuť svojmu susedovi. Misu s jedlom si nikdy nenechávajú pri sebe, ale posunú ju ďalej - slovom, prejavia základnú pozornosť k ostatným. Nápoje sa podávajú sprava a poháre sa nalievajú na stole. V priateľskej spoločnosti môže hostiteľ nalievať mimo stola tak, že uchopí pohár , za hosťom ho naplní a plný postaví z pravej strany na stôl. Nalievať si môžu sami, pričom páni obsluhujú dámy. Minerálky sa dávajú na stôl vo fľašiach, víno buď vo fľašiach, alebo v karafách či sklenených džbánkoch. v prípade ľavákov je nezdvorilé požadovať od obsluhujúceho personálu, aby sa prispôsobil orientácii hosťa (je nezdvorilé, ak vegetariáni požadujú úpravu menu v dobe servírovania). Ďalej by sme mali vedieť, že umožňujeme komunikovať viacerým ľuďom (zapájame do rozhovoru aj tých, ktorí nemajú v komunikácii istotu), neskáčeme do reči a zdržiavame sa emotívnych prejavov, nevedieme búrlivé rozhovory, vhodná je neutrálna konverzácia s blízkymi susedmi (čas rozhovoru delíme rovnomerne medzi všetkých susedov) a asi najdôležitejšou zásadou je, že po skončení jedenia hostiteľka vstáva od stola ako prvá.

Keď teda vieme, ako máme pri stole sedieť, doplňme si ešte abecedu správania sa pri stole niekoľkými užitočnými radami čo a ako sa má jesť.
Zemiaky by sa nemali krájať nožom, ale iba vidličkou. Omelety všetkých druhov sa jedia vidličkou v pravej ruke. Takisto smažené vajcia a praženica, kde si pomáhame kúskom chleba v ľavej ruke. Špagety sa jedia vidličkou v pravej ruke - natáčajú sa na vidličku buď o okraj taniera, alebo s pomocou lyžice v ľavej ruke. Ak to nemáme natrénované, nič sa nestane, keď ich budeme krájať nožom a naberať vidličkou. Ako je to s veľkými kosťami pri hydine, na to sa názory rozchádzajú. Na skutočne vysokej úrovni nemožno brať kosti do ruky, pri menej oficiálnych príležitostiach sa tento spôsob toleruje. Odporúča sa vyčkať, ako sa zachová hostiteľka. Malé kostičky nevyberáme z úst rukami, ale decentne ich vypľúvame na vidličku a odložíme na okraj taniera. To isté platí aj o kostičkách z rýb. Pri konzumácii rýb by sa mal používať špeciálny príbor na ryby, v ktorom lopatkovitý nôž umožňuje lepšie odlupovať mäso z kostí. Ryby totiž nekrájame. Na tento účel slúžia dve vidličky alebo vidlička s pomocným kúskom chleba. A teraz niečo špeciálne.
Raky rozdelíme rukami a pomocou špeciálneho príboru (krátka vidlička a nôž s dierkou) vyberieme vnútrajšok; z prednej časti konzumujeme len mäso z klepiet.
Po tejto labužníckej konzumácii by sme mali dostať príležitosť opláchnuť si prsty v miske s vodou a utrieť si ich do obrúska. Langusty dostaneme už v rozpolenom pancieri. Jedia sa dvojzubou alebo dezertnou vidličkou. Ustrice sa podávajú v rade. Ak nám ich nikto neotvorí, rozlúskneme ich vidličkou alebo špeciálnym nožom, pokvapkáme citrónom (alebo bielym vínom) a vysrkneme. Vidličkou alebo lyžičkou sa otvárajú mušle.
So škrabkami zásadne nebúchame o stôl, ale ich vyjedáme špeciálnym príborom (malá vidlička a malá lyžička). Žabie stehienka sa pridŕžajú vidličkou v ľavej ruke na tanieri a pravou sa odlupujú sústa. Špargľa sa obyčajne je vidličkou v pravej ruke, ak sa podáva aj s drevnatou časťou, môžeme ju uchopiť a odhryznúť. Artičoky sa konzumujú tiež kombinovane; lístky odhrýzame z ruky, srdiečko krájame vidličkou.
Pri konzumácii kukurice sú všetky možnosti otvorené: môžeme ju jesť v špeciálnom držiaku, v servítke, rukou bez servítky alebo vylupovať zrnká na tanieri. Z ruky možno jesť aj reďkovky (na túto príležitosť by však mali prísť na stôl s vňaťou) - môžeme ich aj lúpať nožom v pravej ruke a namáčať do soli. Kompót je dovolené dojedať aj tak, že ho vezmeme zo stola a v ľavej ruke priblížime k ústam. Zásadne však nedopíjame šťavu. Zeleninový šalát by sa mal podávať v menších kúskoch, aby sa dal konzumovať bez ďalšieho delenia, pretože použitie noža je v tomto prípade základným prehreškom. Osobitné pravidlá má aj konzumovanie ovocia.
Veľké kôstkové ovocie sa je rukou, kôstku sa však snažíme najprv odstrániť stlačením rukou na tanieriku alebo pomocou vidličky. Čerešne a bobuľoviny sa podávajú so stopkami. Jednotlivé kôstky neputujú do tanierika priamo, ale opäť prostredníctvom pravej ruky. Až v ústach oddeľujeme od stopky jahody a ríbezle. Spolu s hroznom by to mohlo byť ovocie, ktoré si hostia sami oplachujú na stole. Melón a ananás sa jedia lyžičkou, servírujú nakrájané na plátky. Pomaranč sa lúpe obvyklým spôsobom a konzumuje po mesiačikoch, citrón by mal prísť na stôl buď v podobe šťavy alebo plátkov. Kultivované jedenie banánu spočíva v odkrojení špičky nožom, olúpaní a následnom odkrajovaní. Banán možno jesť aj príborom - olúpať šupku a krájať ho na kolieska.

A teraz by som už chcela prejsť k tej príjemnejšej stránke k poradiu podávania jedál a nápojov. Ako prvý sa podáva aperitív. Podáva sa 10 - 15 minút pred jedlom (povzbudzuje chuť do jedla). Spravidla je to destilát, šumivé víno, rozličné druhy vermútov, becherovka, sherry či vodka, to je najčastejší repertoár. Slivovica sa neodporúča. Pre zásadných odporcov alkoholických nápojov môže túto úlohu zohrať studený vývar alebo ovocná šťava. Doma si môžeme dať aj dúšok plzenského piva. Hosťom podávame aperitív pred zasadnutím ku stolu, buď pred príchodom do jedálne, alebo v jedálni pred usadením. O aperitíve musí rozhodnúť hostiteľ, v tomto prípade hosťom nedávame vybrať si (okrem abonentov na ovocnú šťavu).
Za aperitívom nasleduje studený predkrm, je to súčasť slávnostného menu, harmonicky nadväzuje na ďalší chod. Sú to malé porcie, ktoré nemajú hosťa nasýtiť, len povzbudiť chuť do jedla a lahodiť oku. Ďalším chodom je polievka. Je to súčasť všetkých druhov menu. V lete ju môžme vynechať alebo podávať ako studenú polievku. Polievka nemá byť príliš výdatná, a jej dávka má byť menšia ako obyčajne, musí byť dostatočne teplá nie však horúca. Po polievke nasleduje teplý predkrm, zvyčajne súčasťou jednoduchého menu, nepodávajú sa chody z rovnakých surovín, farieb, chuti. Tento chod je možné vynechať, ak sa podáva polievka alebo ak nasleduje ryba.
Ryba patrí k najzdravším potravinám (humre, krevety, langusty, kraby a pod.). Je neodmysliteľnou súčasťou menu najmä v prímorských krajinách a najčastejšie sa podáva pečená alebo varená. Po rybe nasledujú jedlá ako jedlá z hydiny, jedlá zo zveriny, detské jedlá t.j. polovičné porcie, diétne jedlá a špecialita teda ponuka dňa. Po ponuke dňa sa podávajú hotové jedlá (národné a krajové špeciality, jedlá cudzích kuchýň, varené mäso, pečené mäso, hovädzie, teľacie, baranie, údené a upravené mäso), po tomto nasledujú jedlá na objednávku. Po ich zeleninové jedlá, prílohy, šaláty, zelenina, kompóty. Až po týchto jedlách nasledujú syry, neskôr sú to teplé múčniky, dezerty, zmrzliny, krémy. Ako posledné prichádza ovocie.
Po ovocí nasledujú pivo a nealkoholické nápoje. A neklamným znakom toho, že stolovanie sa chýli ku koncu sú teplé nápoje, ako je káva a čaj, grogy, punče. K týmto nápojom sa môže podávať digestív (opäť ako aperitív na dobré trávenie), ktorým je klasicky koňak, sladký likér alebo sladký vermút.

Pri stolovaní sa tiež dodržuje určitý sled nápojov, ktorých kombinácia súvisí hlavne s podávanými jedlami. Prírodné (nesladené) biele víno sa podáva k bielym mäsám - rybám, hydine, teľacine. Červené patrí k hovädziemu, zverine a syrom. Dezertné vína (k nám sa iba dovážajú ako napr. sherry , madeira, portské atď.) patria k múčnikom a dezertom, ako napovedá ich názov. Pivo je vhodné (aspoň v našej stredoeurópskej oblasti) všade tam, kde červené víno. Šampanským si pripíjame, inak sa podáva k dezertu na osvieženie pred ďalšou spoločenskou zábavou.
Keďže hovorím o pití, nemala by som zabudnúť spomenúť aj určité slušné správanie, ktoré sa s ním spája. Nechcem robiť prednášku o tom koľko by sme mohli toho vypiť, lebo si myslím, že toto by mal vedieť každý sám, ale sú určité pravidlá o tom, že nalievať veľké dávky nie je pohostinnosť, ale nekultivovanosť. Nápoje sa nesmú vnucovať. Ak chce hosť prestať s pitím, môže odmietnuť naliatie nového pohára alebo posledný pohárik nedopiť - nedopitý pohár sa zásadne nedolieva.
Ku každému pitiu treba ponúkať niečo na jedenie. Ak nepodávame večeru, tak aspoň chlebíčky, jedno hubky , šaláty s pečivom, slané sušienky, syr. Vždy treba mať k dispozícii nealkoholické nápoje. Ak niekto trošku prekročí svoju mieru, najvhodnejšie je taktne mu ponúknuť kávu. Pripíja sa až po dezerte. Prípitky by mali byť stručné a zásadne sa pri nich stojí. Pri prípitku hradíme do tváre tomu, komu sa pripíja. Štrngá sa iba pri malom počte osôb, a to okrajom pohára o okraj pohára. Okrem prípitku sa pri pití pozeráme do pohára alebo šálky , ani jedno nedržíme afektovane - so vztýčeným malíčkom a pod. Veľké poháre môžeme držať v dlani, poháriky na stopke držíme uprostred stopky. V dlani sa (so stopkou medzi prstami) drží napoleónka na koňak, ktorý miernym otáčaním zohrievame, aby sa uvoľnili voňavé esencie.
V pohároch na vyššej stopke sa podáva víno, v rozličných typoch malých pohárikov destiláty a likéry , pivo a malinovky , streky a tzv. long drinky (mierne alkoholické nápoje miešané so sódou) patria do väčších pohárov, coctaily do menších pohárikov rozličného typu a tvaru. Špeciálne sú poháriky na koňak (napoleónky na krátkej stopke so širším dnom hore a sa zužujúce) a na sekt (originálny pohár má v plochom širokom dne vybrúsenú jamku, ktorá spôsobuje stále perlenie nápoja; používajú sa aj vysoké poháre tzv. f1auty). Podrobnú znalosť mnohých druhov pohárov, pohárikov, šálok a ďalších nádob na nápoje prenechajme odborníkom; ide o záležitosti pomerne komplikované, ktoré bezchybne ovládajú iba profesionáli alebo znalci špecializovaní na tento druh koníčka.

Ako som už na začiatku spomenula, o zásadách a správaní sa pri stolovaní sa dá napísať veľa. Ja som sa snažila vybrať také základy a pre mňa osobne zaujímavosti. Naozaj si musím priznať, že som sa pri príprave a spracovaní tejto práce bola prekvapená pri čom všetko sa ľudia pri rozoberaní tejto tematiky vedia pozastaviť, niektoré veci mi boli až smiešne, ako napríklad ako siahlo dlhý opis toho ako sa má držať nôž a lyžička. Bolo mi to smiešne asi preto, že toto by už malo vedieť 10 ročné dieťa. Myslím si, že by takéto veci, ako je držanie lyžičky, noža, vedomosť, že nôž sa neolizuje, že o stôl sa neopierame lakťami, že nerozprávame s plnými ústami, by malo byť deťom vštepované už odmalička, aby to neskôr nebola pre nich časť slušného správania, ale niečo samozrejmé, niečo nad čím sa netreba pozastavovať.

Knihy

15. září 2008 v 13:07 | super-baba |  knihy
GOSSIP GIRL:

PINKMUFFIN @ BERRYBLUE:





traapne emo pravidla

13. září 2008 v 20:36 | super-baba |  trapne emo pravidla
byť pravým emom.(P.S. berte to s rezervou)
2. Buď gay
3. Ak niesi gay buď bi
4. Ak niesi ani gay ani bi, predstieraj že si jedno z toho
5. Používaj očné linky
6. Používaj očné tiene
7. Nafarbi si vlasy na čierno
8. Odfarbi si vlasy na blond
9. Môžeš to aj skombinovať, povolené farby su este ružová, červená a fialová.
10. Každý musí mať ofinu ktorá siaha aspoň do pol tváre
11. Stále sa tvár smutne
12. Pozeraj sa do zeme ked kráčaš po ulici
13. Plač, podľa možnosti za každých okolností no za všetko zas nie
14. Nos len pásikave ponožky
15. Mikiny sú povolené len s kapucou(čierne, ružové, pásikavé)
16. Kúp si aspoň jedno tričko s Jackom Skellingtnom a tvár sa že je to tvoj odveký idol.
17. Snaž sa vyzerať čo najviac americky
18. Daj si prepichnúť niečo z nasledovneho: dolná pera(na každej strane), nos, obočie, bradavka, pupok...najlepšie keď si dáš náušnicu všade, ale ak ti rodičia nedovolia, daj si aspoň do pery. Keď ťa budú karhať, vyjadri svoje pocity, viď pravidlo č.13
19. Doma sa večer namaluj a obleč a nafoť si minimálne 60 fotiek v kúpeľni tak aby za tebou bolo vidieť záchodovú misu a ma stenách by mali byť kachličky(nie sadrokartón). Fotiť sa musíš sám. Následne všetky vyretušuj a uverejni na VF prípadne MySpace
20. Minimálne na 5tich fotkách predstieraj že plačeš netreba predstierať
21. Mladšej sestre zober všetky jej tričká a pravidelne ich nos vonku ale vyzerať infantilne
22. Obuté môžeš mať len číny, alebo sk8ové boty. Najlepšie ale je, keď máš ružové Konversy. Dievčatá majú v teplote nad 28°C povolené žabky(čierne, ružové, červené, pásikavé)
23. Ak si dievča musíš mať plastovú alebo látkovú čelenku do vlasov, mašlu z umelej hmoty alebo aspoň detské sponky(ak si chlapec tak postupuj rovnako)
24. Vždy je potrebné mať jeden gel, tužidlo a lak na vlasy do zásoby
25. Váš nick na pokeci, vf, ms atď musí obsahovať EMO v čitateľnom tvare(napr. emoGIRL, emoBOY, e.m.o.SK, ee.mm.oo. atď) sorrrrry ale nie všetky pravidlá sa musia dodržiavať! obľúbená veta...
26. Používaj EmOgramatiku keď si píšeš na slovenkých chatoch s inými(aj nie EmO)ľuďmi
27. Namiesto J píš Y to už dávno píšem
28. Namiesto V píš W
29. Namiešto čo? používaj zásadne cwo? to ye pekné
30. Za každým T napíš H aj keď sa to tam vôbec nehodí
31. Namiesto CH píš X
32. Tvár sa že tak píšeš odjakživa
33. Vytvor si blog ktorý bude len čisto o EmO
34. Uverejňuj na ňom fotky cuzdích chlapcov a dievčat stiahnutých z VF
35. Nos tričká a mikyny znacky Hurley
36. Namiesto Ježííš používaj ježííín
37. Hovor že tvojím náboženstvom je EmO a medzi tvoje záľuby partrí EmO a "cutting my wrist" že cutting my wrist
38. Tvár sa že poznáš všetky EmO kapely a že si ich počúval ešte než sa stali známe
39. Nauč sa presvedčivo hovoriť frázu: "Ja Vyjadrujem svoje pocity" to sa musím naučiť
40. Kúp si podkolienky, opasok, šitovku a náramok so vzorom šachovnice.
41. Aspoň raz sa pokús o sebevraždu(neprežeň to aby sa nestalo že zomrieš!!!)povolený spôsob je podrezanie žíl, iné neprichádza v úvahu.
42. Rež si niečim ostrým ruky v mieste kde máš náramky ale nesnaž sa nejako horibilne aby ti zakrývali jazvy
43. Píš smutné básne o čomkoľvek, napríklad o EmO chlapcoch na VF
44. Nos šiltovky sk8 značiek, sk8 tričká a všetko čo súvisí so sk8om
45. Maj zlomené srdce za každých okolností
46. Počúvaj My chemical romance, From first to last, Hawthorne Heights, JAMISONPARKER, Blink182, AWA, Fall out boy, Senses fail
47. Pri elektronickej komunikácii používaj co najviacej EMOt ikoniek
48. Namiesto hahaha píš hhh
49. Viď pravidlo č. 13....2x si strekni repelent do tvare a myslis na deti v Afrike
50. Ženské sa snaž baliť tak, že im budeš rozprávať že si gay a že máš krásneho priateľa.
51. Potom povedz že "ona" je prvá žena ktorá sa ti kedy páčila...
52. Tvár sa že kôli nej sa rozídeš so svojím imaginárnym priateľom...
53. Keď sa fotíš a netrafíš si foťákom hlavu, tvár sa že to tak malo byť, lebo to je EMO... :D
54. Všetky kapely čo počúvaš musia mať toho istého stylistu /blbosť
55. Ako životný cieľ si daj niečo čo je vopred jasne nesplniteľné... keď budeš mať nesplniteľný sen, budeš pôsobiť na ľudí viacej EMO
NEBERTE TO ÚPLNE VÁŽNE!